Annons:

Tarotkortens historia

antika tarotkort

Det finns flera olika teorier om tarotkortens uppkomst. Kom de från Indien, Kina eller kanske Egypten?

En teori är att de kom från Indien eller Kina och fördes till Europa av zigenare. En arkeolog från 1700-talet ansåg att zigernarnas spåkort var resterna av en gammal egyptisk visdomsbok, Thots bok. En annan teori säger att lärda människor från olika delar av världen samlades i staden Fez (i Marocko), som kommit att bli dåtidens intellektuella centrum efter branden i Alexandrias stora bibliotek år 646, för att sammanställa en bok som i symbolisk form innehöll deras visdom. För att boken inte skulle gå förlorad och dess hemligheter inte röjas för utomstående överfördes innehållet till korten.

Den äldsta kända tarotleken påstås ha tillhört Karl VI av Frankrike och vara framställd av målaren Jacquemin Gringonneur. Sjutton av dessa kort finns bevarade i Bibliothèque National i Paris.

Annons:

Tarot

tarot spådom

Spå med tarotkort

Att lära sig konsten att spå i tarotkort tar lång tid. Personer som har en stark intuition lär sig spåkonsten fortare. Visa »

antika tarotkort

Tarotkortens historia

Det finns flera olika teorier om tarotkortens uppkomst. Kom de från Indien, Kina eller kanske Egypten? Visa »

Tarotläggning keltiska korset

Tarotläggningar

Man lägger ut tarotkorten i olika mönster, läggningar (eng. spreads). Flera olika system kan användas med ett fåtal till flera kort ur kortleken. Visa »

Tarotkortlek

Tarotkortlekar

Tarotkortlekar finns i många olika variationer, med olikheter i kortens utformning, namn, antal och ordningsföljd. Visa »