Orakel

Ett orakel är en person som kan ge visa eller profetiska råd, spådomar. Spådomen kallas också för orakel. Oraklet kommunicerar med en andlig källa eller övernaturliga krafter för att få insikter, vägledning och svar på frågor. Orakel, på latin oraculum från orare, betyder "att be" eller "att tala".

Orakel har funnits i olika kulturer och civilisationer över hela världen sedan urminnes tider. De var vanliga i de antika kulturerna och det mest kända är oraklet i Delfi i Grekland, från 1400-talet före Kristus. Människor från alla samhällsklasser reste till Delfi för att få goda råd av guden Apollon som ansågs tala genom mediet Phythia. Pythia var översteprästinnan i Apollontemplet i Delfi. Hon fungerade specifikt som dess orakel. Hon talade i symboler och gåtor som prästerna sedan skulle tyda.

Syftet med att konsultera ett orakel är att få klarhet i en situation, få förståelse för framtiden eller ta beslut i livet. 

Behöver du råd i en fråga? Se vad vårt Orakel har att säga dig idag: online-orakel »


apollontemplet

Oraklet i Delfi

Oraklet Pythia i den grekiska staden Delfi var antikens mest kända spåkvinna. Det kom människor från hela Europa till Apollontemplet i Delfi för att träffa oraklet och få svar på sina frågor om framtiden. Visa »

Spådom online - Fråga oraklet

Spådom online - Fråga oraklet

Få reda på vad online Oraklet har att säga just dig idag. Visa »

Orakelkort

På marknaden finns att köpa olika orakelkort som används för att spå med. Antalet kort i dessa kortlekar varierar beroende på vem som skapat dem. De flesta innehåller färre kort än tarotkortlekens 78 kort. Spådomar från orakelkort blir därmed inte lika detaljerad. Det kan vara bra som nybörjarkort om man är ny på att spå. Det blir lättare att komma ihåg betydelsen av färre kort. Under våra boktips på denna sida listar vi några olika orakelkort. Boktipsen innehåller reklamlänkar som leder till bokhandlare med mer information om korten samt köpmöjlighet.