Tarotläggningar

När man spår med tarotkort lägger man ut korten i olika mönster, ”läggningar”, på engelska ”spreads”.

Flera olika läggningar används med ett fåtal till flera kort ur kortleken. Man kan till och med dra endast ett kort från kortleken för att få svar på en fråga.

Den vanligaste läggningen är det keltiska korset. Tio kort läggs fram, sex kort i form av ett kors som representerar situationen eller problemet och fyra kort i form av en stege som representerar hur situationen kan lösas. Andra tarotläggningar är den kabbalistiska metoden där tio kort läggs upp i form av Livets träd (Kabbala), horoskopsmetoden och planetmetoden.

Vart och ett av korten har sin egen innebörd beroende på när det används och om det ligger rättvänt eller avigvänt i högen. Enligt huvudreglen betyder ett rättvänt kort en positiv förutsägelse och ett avigvänt en negativ. I de större tarotläggningarna tar man även hänsyn till kortens placering i förhållande till varandra.

Tarotläggning – ett kort

Den snabbaste och enklaste sättet att spå med tarotkort är genom att använda endast ett kort. Du kan ställa en fråga som till exempel:

Vad ska jag göra åt….?

Hur ska jag gå vidare med….?

Var hittar jag….?

Blanda korten så länge du vill eller tills du känner att det är dags att stanna. Håll kortleken i dina händer och fokusera på din fråga. Sprid ut korten framför dig och välj det kort du dras till. Är du inte van att spå så använd en tarotbok för guidning tillsammans med din intuition. Kortet du valde har svaret och ger dig den vägledning du behöver.

Tarotläggning – tre kort – dåtid nutid framtid

Denna läggning är också relativt enkel vilket gör den idealisk för nybörjare. Trots de få korten ger läggningen ändå oftast tillräckligt med information för djupare insikter. Därför är denna metod med tre kort en favorit för både nybörjare som erfarna utövare.

Blanda korten så länge du vill eller tills du känner att det är dags att stanna. Håll kortleken i dina händer och fokusera på din fråga. Sprid ut korten framför dig och välj tre kort du dras till. Lägg upp dem bredvid varandra i den ordningen du drog dem. Är du nybörjare i att spå så använd en tarothandbok till hjälp att tolka.

Det första kortet som dras representerar det förflutna som påverkar händelser i nuet.

Det andra kortet, i mitten av läggningen, visar frågeställarens fråga eller nuvarande situation.

Slutligen representerar det tredje tarotkortet det troliga resultatet, framtiden.  

[LÄSTIPS: Hur man spår med tarotkort »]

 • Spå med tarotkort

  Spå med tarotkort

  Att lära sig konsten att spå i tarotkort tar lång tid. Personer som har en stark intuition lär sig spåkonsten fortare. Korten har ingen kraft i sig själv utan de… Läs mer »

 • Tarotläggningar

  Tarotläggningar

  När man spår med tarotkort lägger man ut korten i olika mönster, ”läggningar”, på engelska ”spreads”. Flera olika läggningar används med ett fåtal till flera kort ur kortleken. Man kan… Läs mer »

 • Tarotkortlekar

  Tarotkortlekar

  Tarotkortlekar finns i många olika variationer, med olikheter i kortens utformning, namn, antal och ordningsföljd. Det som i dag accepteras som standardleken har 78 kort uppdelade i Arcana Minor (Lilla… Läs mer »

 • Tarotkortens historia

  Tarotkortens historia

  Det finns flera olika teorier om tarotkortens uppkomst. Kom de från Indien, Kina eller kanske Egypten? En teori är att de kom från Indien eller Kina och fördes till Europa… Läs mer »

Boktips om tarot

Oavsett om du vill lära dig om tarot för att spå dig själv och andra, fräscha upp dina kunskaper eller bara är nyfiken, så har vi tips här på några olika böcker inom ämnet. På våra boksidor finns reklamlänkar som leder till bokhandlare där boken finns att köpa.