Annons:

Numerologi historia

Pythagoras

Ordet numerologi härstammar från det latinska ordet "numerus", vilket betyder nummer och det grekiska ordet "logos" som betyder "ord", "tanke", "uttryck".

Annons:

Numerologi har använts av människan i tusentals år och variationer återfinns i olika kulturer under historien. Det kom till Västerlandet på 500-talet f.Kr. genom Pythagoras, den grekiske filosofen och matematikern. Han använde sig av siffrorna för att förklara tillvaron. Han såg samband mellan naturliga tal, människans intellekt och universum. "Alla ting är siffror" och "Gud är en geometer" är ett par av hans mest kända aforismer. Han menade att funktionerna av siffrorna kom från kosmos, sfärernas musik, en planetarisk harmoni. Varje siffra är som en symbol som har sina egna egenskaper och funktioner och har en korrelation till varje annan siffra på sitt eget specifika sätt.

Även Carl G. Jung, en av psykologins grundare från 1800-talet, var mycket fascinerad av kvalitéerna av de naturliga talen och menade att där fanns en nyckel till förståelse för människans psyke.

Annons: