Namnnummer

Lär dig om namnnummer och hur man räknar ut dem inom numerologin.

Enligt numerologin avslöjar ditt namn mycket om vem du är och vilka utmaningar du kommer att möta i ditt liv. Från namnet kan man räkna ut namnnumret som representerar den personliga och professionella utvecklingen. Namnnumret återspeglar medfödda talanger och potential som personen fick i födelseögonblicket. Namnet som ges till en person vid födseln har en speciell energi, vibration, som har ett betydande inflytande på personlighetsutvecklingen. Här får du lära dig hur du beräknar ditt namnnummer i numerologi.

Namnnummer öde

Ödesnumret är ett av de viktigaste nummerna i numerologin. Det är ett nummer som man föds med och som aldrig förändras, och dess inflytande varar under hela ens livstid. Ödesnumret representerar de styrkor och svagheter, talanger och utmaningar man föds med. Namnet syftar på ens mål i livet.

För att få fram ödesnumret använder man alla bokstäverna i namnet.

Namnnummer personlighet

Detta nummer representerar din personlighet. Det beskriver dina karakteristiska drag och de kvaliteter som gör dig till den du är, när du relaterar till andra människor i världen. Personlighetsnumret är viktigt för vår förståelse av det individuella jaget och den inverkan vi har på världen. Det återspeglar och förklarar våra motiv, beteenden och yttre uttryck.

För att få fram personlighetsnumret tar man bara med konsonanterna i namnet.

Namnnummer själ och längtan

Själsnumret eller längtansnumret (på engelska soul urge och även heart’s desire) är ett annat viktigt nummer inom numerologin. Det ställer frågor som ”Vilka är orsakerna bakom dina handlingar?” ”Vad vill du egentligen i livet och kärleken?” Det är här din själs längtan kommer in i bilden, och det representerar orsakerna bakom de val du gör i alla aspekter av ditt liv, från din karriär till dina relationer.

För att få fram själsnumret tar man bara med vokalerna i namnet.  

Räkna ut namnnummer

För att räkna ut ett namnnummer använder man bokstäverna i det namn man fick när man föddes även om man har bytt namn. När man använder alla bokstäverna i namnet kallas numret man får fram för ödesnummer som står för styrkor och svagheter man föds med. Tar man bara med konsonanterna i uträkningen får man personlighetsnumret och om man bara räknar vokalerna får man fram själsnumret som representerar vad själen eller hjärtat längtar efter. Varje bokstav A-Ö är associerad med en motsvarande siffra 1-9. Dessa siffror lägger man sedan ihop för att få fram namnnumret. Här räknar vi ut det med hjälp av Pythagoras system som kommer från antikens Grekland. Detta alfanumeriska system är ganska enkelt: A = 1, B = 2, C = 3 etc, tills du kommer till I = 9. Sen är det bara att börja om med J=1 och så vidare. 

Exempel räkna ut ödesnumret: Använd hela ditt namn du fick när du föddes, för- och efternamn inklusive dina eventuella mellannamn. Titta i tabellen nedan där du ser vilket nummer varje bokstav representerar. Lägg ihop dessa nummer. Du har nu ett värde som du ska dela upp och addera siffra för siffra tills bara en ensam siffra återstår. De enda undantagen är 11 och 22 som anses vara mästarnummer. Se räkneexempel nedan: 

Pythagoras tabell: 

AJSÄ= 1
BKTÖ= 2
CLU= 3
DMV= 4
ENW= 5
FOX= 6
GPY= 7
HQZ= 8
IRÅ= 9

Exempel om du heter Simon Holst:

Simon 1 + 9 + 4 + 6 + 5 = 25 = 2 + 5 = 7
Holst 8 + 6 + 3 + 1 + 2 = 20 = 2 + 0 = 2
Namnnumret är 7 + 2 = 9

Tolka nummerna

Tolkningarna av namnnummerna kan skilja sig åt i olika kulturer eller numerologiska skolor. Vanliga nyckelord för varje nummer är: 

1: Initiativrikedom, pionjär, stark personlighet, oberoende, individualist.

2: Diplomati, samarbete, följsam, omtanke om andra.

3: Kommunikation, inspiration, optimism, social, livsglädje.

4: Praktisk, uthållig, målmedveten, ärlig.

5: Frihet, mänsklighet, livslust, förändring, äventyr, visionär. 

6: Lojalitet, kärlek, hem och familj, balans, sympati, ansvarsull. 

7: Analys, förståelse, djup, söker kunskap och det okända.

8: Balans, harmoni, stark, effektiv.

9: Konst, känslor, resor, vidsynt, ombytlig, generös, kreativ.

11: Fantasi, ideal, visioner, ledare.

22: Globalt inriktad ledare, helhet, kraft. 

[ONLINE: Räkna ut namnnummer och få reda på betydelsen av ditt namn »]

 • Numerologi online: relationer

  Numerologi online: relationer

  Genom att jämföra ditt och din partners nummer kan man analysera er kärleksrelation. En relationsanalys med hjälp av numerologi hjälper dig att öka chanserna till en bra relation. Analysen kan också peka… Läs mer »

 • Numerologi online: livsvägen

  Numerologi online: livsvägen

  Räkna ut ditt livsnummer och få veta vad det innebär för dig. Livsnumret beräknas från ditt fulla födelsedatum och anses vara ett av de viktigaste och mest inflytelserika talen i… Läs mer »

 • Numerologi online: namnnummer

  Numerologi online: namnnummer

  Är du nyfiken på vilka dina olika namnnummer är? Här kan du enkelt få det uträknat online. Inom numerologi pratar man främst om tre olika namnnummer: ödesnumret, själslängtansnumret och personlighetsnumret.… Läs mer »

 • Lyckonummer och otursnummer i olika länder

  Lyckonummer och otursnummer i olika länder

  Siffror har olika betydelser beroende på vilket land du är i. Vidskeplighet och statistik påverkar vilka nummer vi anses bringa lycka eller föra med sig otur. Fredagen den trettonde har… Läs mer »

 • Livsvägen

  Livsvägen

  Ditt livsnummer anses vara det viktigaste av alla nummer och talar om vem du är och vilka talanger du föddes med. Livsnumret eller livsvägsnumret är inom numerologin vad soltecknet är… Läs mer »

 • Namnnummer

  Namnnummer

  Lär dig om namnnummer och hur man räknar ut dem inom numerologin. Enligt numerologin avslöjar ditt namn mycket om vem du är och vilka utmaningar du kommer att möta i… Läs mer »

 • Numerologi historia

  Numerologi historia

  Ordet numerologi härstammar från det latinska ordet ”numerus”, vilket betyder nummer och det grekiska ordet ”logos” som betyder ”ord”, ”tanke”, ”uttryck”. Numerologi har använts av människan i tusentals år och… Läs mer »

Boktips om numerologi

Vill du veta mer om numerologi? Lär dig allt om numerologi med hjälp av dess böcker vi tipsar om här. Varje boksida här har reklamlänkar till bokhandlare där du kan köpa respektive bok.

 • Numerologi: själens planritning

  Numerologi: själens planritning

  Få en grundlig introduktion till den västerländska numerologin. Allt i universum har en energivibration, och det gäller även siffrorna i vårt födelsedatum och bokstäverna i vårt namn. När vi studerar… Läs mer »

 • Numerologi i vår tid – en esoterisk kunskapsväg

  Numerologi i vår tid – en esoterisk kunskapsväg

  Läs om talsymbolikens och numerologins grunder och få hjälp med tolkningar. Numerologin erbjuder ett sätt att förstå världen, livet och oss själva. Att se beteenden, tanke- och handlingsmönster. Numeroligin är… Läs mer »