Månen

Månen (luna på latin) ingår som en av planeterna i den astrologiska zodiaken som en av de tre viktigaste och symboliserar känslolivet, empati och intuition.

Månen har alltid fascinerat människan alltsedan tidernas begynnelse. Den används ofta inom lyrik och sång som ett sätt att ge mystik och magi åt en dikt eller vers. Flera religioner har mångudar och mångudinnor. Månen har förknippats med varulvar som bara förvandlas under fullmåne och magin anses bli starkare under fullmåne. 

Inom folktron anses månen ha en negativ inverkan på människan, jämför med engelskans ”lunatic” som betyder ”galning”. Vi har även uttryck som ”mångalen” eller ”månadsrasande” för personer.

Månen påverkar oss precis som den påverkar världshaven vilket inte är konstigt med tanke på att vi består till två tredjedelar av vatten. När månen suger upp havet och det blir flod öppnar sig ostronen för att äta. När havet sjunker tillbaka i ebb stänger de sig för att inte torka ut. Men om du flyttar ostronen till en annan plats där ebb och flod inte är mätbara så öppnar sig ostronen ändå när månen passerar ovanför dem.

Enligt astrologin kan vi styra våra liv och bättre ta tillvara på möjligheter och resurser om vi lär känna månen och dess rytm. Månvarvet består av fyra faser, var och en ungefär sju dagar lång. Därav vår månad med fyra veckor som består av sju dagar, plus dagar som läggs till i slutet av den period när månen inte syns på himlavalvet. Till varje fas hör en sorts kosmisk energi, ett kraftfält som påverkar allt på jorden. Läs om de andra planeterna i horoskopet » 

Månens faser

Under en månad ändrar månen sitt utseende i fyra distinkta faser, kallade månfaser eller kvarter, beroende på månens position när den kretsar runt jorden och jordens position när den kretsar runt solen. NASA anger dessa faser inklusive fyra mellanliggande faser i följande ordning:

Nymåne: Månen är helt mörk.

Tilltagande månskära: En skära på högersidan är belyst.

Första kvarteret (halvmåne): Hälften av månen är belyst.

Tilltagande halvmåne: Den största delen av månen är belyst

Fullmåne: Hela månen är belyst.

Avtagande halvmåne: En skära på högersidan är mörk.

Sista kvarteret: Ungefär hälften av månen är belyst från vänster sida.

Avtagande månskära: Nu återstår bara en belyst skärva på månens vänstra sida.

De olika månfaserna brukar markeras i almanackor med fyra symboler:

 Från nymånen till första kvarteret (mellan den första och sjunde dagen)  

 Från första kvarteret till fullmåne (mellan den åttonde och 14:e dagen)  

 Från fullmåne till sista kvarteret (mellan den 15:e och 21:a dagen)  

 Från sista kvarteret till nymånen (mellan den 22:a och 28:e dagen)

[LÄSTIPS: Månfasen idag »]

 • Dagens horoskop

  Dagens horoskop

  Här får du reda på vad stjärnorna säger om dig idag. Varje dag kan du läsa varje stjärnteckens horoskop. Varje stjärntecken i zodiaken har dagligen ett unikt horoskop. Horoskopet kan… Läs mer »

 • Horoskop online: relationer

  Horoskop online: relationer

  Här får du en analys över hur kompatibel du är med din nuvarande eller framtida partner utifrån ditt eget stjärntecken. Funderar du på om du och din partner verkligen passar… Läs mer »

 • Horoskopet

  Horoskopet

  Ett horoskop är en symbolisk karta över solsystemet med planeternas exakta positioner och avstånden mellan dem i grader i födelseögonblicket. De beräkningar man gör för att fastställa planeternas läge vid… Läs mer »

 • Kärlekshoroskop

  Kärlekshoroskop

  Vissa stjärntecken verkar passa bättre ihop än andra när det gäller kärlek och andra relationer. Passar vi ihop? Experter på relationsastrologi hävdar att varje person är förenlig eller oförenlig med… Läs mer »

 • Stjärntecken

  Stjärntecken

  Ditt stjärntecken, även kallat soltecken, är det tecken i zodiaken som solen befann sig i när du föddes. Genom att läsa om de olika stjärntecknen och dess olika egenskaper och… Läs mer »

 • Zodiaken

  Zodiaken

  På stjärnhimmeln finns olika stjärnkonstellationer, stjärnbilder, som fått sina namn efter sitt utseende. Tolv av dessa stjärnbilder utgör grunden för horoskop. Inom astrologin kallas dessa för zodiaken eller djurkretsen och… Läs mer »

 • Horoskopets planeter

  Horoskopets planeter

  Horoskopet har tio olika planeter som symboliserar olika egenskaper. Solen Solen skänker kraft och energi och utgör det maskulina draget i alla karaktärer. Den associeras med värdighet, god hälsa, ledarskap,… Läs mer »

 • Månen

  Månen

  Månen (luna på latin) ingår som en av planeterna i den astrologiska zodiaken som en av de tre viktigaste och symboliserar känslolivet, empati och intuition. Månen har alltid fascinerat människan… Läs mer »

 • Dagens månfas

  Dagens månfas

  Här får du aktuell information om vilken fas månen är idag samt de närmsta månfaserna. Månens fyra huvudfaser och hur de påverkar livet på jorden Många upplever att månen har… Läs mer »

 • Astrologi i historien

  Astrologi i historien

  Astrologin har en lång historia som sträcker sig mer än 4 000 år tillbaka i tiden. Läran omtalas bland annat i Bibeln där det talas om stjärntydare (så kallade vise… Läs mer »

 • Horoskop mall (gratis utskrift)

  Horoskop mall (gratis utskrift)

  Ladda ner gratis och skriv ut vår mall för horoskop och använd när du ställer dina egna horoskop. Vår gratis horoskopsmall är ett bra hjälpmedel för dig som ställer egna… Läs mer »

 • Kinesiskt horoskop

  Kinesiskt horoskop

  Kineserna har sedan urminnes tider haft sitt eget system att tyda stjärnorna. Kinesisk astrologi är baserad på traditionell astronomi och kalendrar. Man ställer horoskop genom att använda måncyklerna till skillnad… Läs mer »

 • De kinesiska djurtecknen

  De kinesiska djurtecknen

  I den kinesiska astrologin finns tolv olika djurtecken. De tolv djuren i den kinesiska zodiaken kommer i ordningen: råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och… Läs mer »

 • Kinesiskt horoskop: årstabell

  Kinesiskt horoskop: årstabell

  Är du inte säker på vilket ditt kinesiska djurtecken är? Kika i listan för att leta upp ditt födelsedatum för att bestämma ditt tecken. 5 februari 1924 – 23 januari… Läs mer »

Horoskop – Stjärntecken

Horoskop – Boktips