Zenertest

Zenertest, även kallat ESP-test, är ett klassiskt test för att påvisa ESP (extra sensorisk perception) eller intuition.

Zenertestet utförs med hjälp av kort med olika symboler på. De fem olika Zenersymbolerna är: en ihålig cirkel (en kurva), ett grekiskt kors (två rader), tre vertikala vågiga linjer (eller ”vågor”), en ihålig kvadrat (fyra linjer), och en ihålig femuddig stjärna. Det finns 25 kort i en förpackning, fem av varje symbol.

Det finns olika sätt att använda korten på men det går ut på att man ska gissa vilken symbol kortet har som dras ur kortleken. Ett procental på runt 20 (statistiskt är det 1 chans på 5 att man gissar rätt) är normalt för en person utan intuitiv förmåga medan stigande procental talar för stigande förmåga. Noggrannheten ökar med antalet gånger du gissar. Enligt Zenertestet ska man gissa minst 25 gånger. 

Zenerkorten är formgivna under tidigt 1930-tal av perceptionspsykologen Karl Zener vid Duke University. Testet utvecklades av hans kollega, parapsykologen, J. B. Rhine. Rhine arbetade till stor del i laboratoriet och definierade noggrant termer som ESP och psi och utformade metoder för att testa det. Zenertestet kom att bli en välkänd metod.

J. B. Rhine (till höger) och Hubert Pearce experimenterar med Zener-kort. (Public domain)

I sina tidigaste experiment blandade Rhine kortleken själv, valde ut ett kort som han höll upp med baksidan framåt och bad försökspersonen att berätta för honom vilken symbol som fanns på framsidan av kortet. För att undvika att bli omedvetet påverkad eller manipulerad kom han så småningom att använda en maskin som blandade korten och försöksledaren och försökspersonen fick sitta åtskilda under experimentet.

Gör Zenertestet online  »

 • Zenertest

  Zenertest

  Zenertest, även kallat ESP-test, är ett klassiskt test för att påvisa ESP (extra sensorisk perception) eller intuition. Zenertestet utförs med hjälp av kort med olika symboler på. De fem olika Zenersymbolerna… Läs mer »

 • Intuitionstest online: Zenertest

  Intuitionstest online: Zenertest

  Testa din intuitiva förmåga med detta enkla och roliga test online. Här använder vi oss av Zenerkort. Zenerkort används för att utföra experiment med extrasensorisk perception (ESP). I detta testet… Läs mer »

 • Intuitionstest online: Färgtest

  Intuitionstest online: Färgtest

  Kan du träna upp din intuition genom att gissa rätt färg? I vårt färgtest kan du med hjälp av fem färgade bollar testa och öva på din intuition eller ESP.… Läs mer »

 • Intuitionstest online: Siffertest

  Intuitionstest online: Siffertest

  Testa din intuition och se om du kan gissa rätt siffra! I detta intuitionstest använder vi siffror till hjälp för att ta reda på en persons intuitiva kraft eller ESP.… Läs mer »

 • Zenerkort (gratis nedladdning)

  Zenerkort (gratis nedladdning)

  Här kan du gratis ladda ner och skriva ut Zenerkort (symbolkort) och använd som hjälp när du tränar din intuitiva förmåga. Med dessa kort kan du själv testa din ESP… Läs mer »

Boktips om intuition

Det finns många sätt att utveckla sin intuition på. Här skriver vi om olika böcker med tips hur man kan gå tillväga. På varje boksida finns en länk (annonslänk) till en bokhandel där du kan köpa boken.