Annons:

Kortens ursprung

spelkort

Olika typer av spelkort och spåkort (tarotkort) tros ha kommit till Europa under medeltiden via handelsvägar österut från Persien, Egypten och Kina.

Annons:

Spelkort eller lekkort lär ha använts i Kina redan på 900-talet. Då började kineserna trycka sedlar som betalningsmedel. De tryckte sedan en variant av sedlarna för att använda till lek. Dessa forntida kinesiska "pengakort" hade fyra sviter med tio nummer i varje svit.

Våra moderna spelkort anses härstamma från de egyptiska Mamluk-korten.  Det är islamska kort som kom till Europa i slutet av 1300-talet. 1939 upptäcktes en kortlek av handmålade Mamluk-kort på museet Topkapi Sarayi i Istanbul, Turkiet. Kortleken hade tillverkats på 1400-talet, då Egypten regerades av Mamlukerna.  Mamluk-korten bestod av 52 kort uppdelade i fyra sviter: stavar, mynt, svärd och bägare.  

I slutet av 1400-talet började några franska tryckare trycka upp en förenklad version av korten med två serier i svart och två serier i rött med symbolerna spader, klöver, ruter och hjärter - totalt 20 olika kort. Frankrike kom sedan att bli en av de största spelkortstillverkarna i världen och därmed blev den franska kortleken den mest använda på flera håll. I Sverige blev spelkorten populära på 1700-talet.

Spelkortens 52 kort motsvaras av tarotkortens Lilla Arkana. Pagerna i Lilla Arkanan motsvarar knektar. Alla korten från Stora Arkanan har försvunnit förutom Narren som motsvarar Jokern. Varje korts betydelse, när man spår med dem, relaterar till tarotkorten. Trots att man kan få fram mycket information genom spelkorten har de inte samma status inom spådomskonsten som tarotkort.

[LÄSTIPS: ”Spelkorten på bordet!”. Populär Historia (nr 12). 2004.]

[LÄSTIPS: Wikipedia, Spelkort.]

[ONLINE SPÅDOM: Ett kort »]

[ONLINE SPÅDOM: Tre kort »]

Annons:

Kartomanti

spådom med tre kort

Spådom online - tre kort

Spå dig gratis här: ställ en fråga till korten och få svar om det förflutna, nuläget och utgången eller framtiden. Visa »

spådom snabb

Spådom online - snabbfråga

Här kan du spå dig gratis online med våra spelkort och få ett snabbt svar. Visa »

Spå i kort

Hur man spår i kort

Att spå i kort är komplicerat på grund av det stora antalet kort som kortleken består av och deras nästan oändliga kombinationsmöjligheter eftersom varje korts innebörd påverkas av de intilliggande korten vid utläggningen. Visa »

spelkort

Kortens ursprung

Olika typer av spelkort och spåkort (tarotkort) tros ha kommit till Europa under medeltiden via handelsvägar österut från Persien, Egypten och Kina. Visa »